+90 0212 438 42 06

Apartmanlarda Risk Analizi13.11.2018

Kapıcı, bahçıvan veya güvenlik görevlisi çalıştıran apartmanlar 1 Ocak 2013′ten itibaren risk değerlendirmesi yapmak zorunda kalacak.. Apartmanların risk değerlendirmesi kapsamına girebilmesi  için sadece bir çalışanının bulunması yeterli olacak. İşçi(yönetici, kapıcı, bahçıvan gibi) çalıştırmayan apartmanlar risk değerlendirmesi yapmak zorunda değil. Apartmanların iş güvenliği hizmetleri yönetmeliğine alınması ile bazı binaların işyerinden daha büyük kazana, daha büyük asansörlere, yangın merdiveni olmadığı için daha büyük yangın maruziyet riskine, topraklama olmadığı için daha büyük patlama ve yanma risklerine, her dairede en az 8-10 patlayıcı, yanıcı, elektrikli alet olduğu için her biri ayrı işyeri gibi kaza riskini kontrol altına almak hedeflenmiştir.Yangın, patlama iş kazaları işyerlerinde olduğu kadar evlerde de yaşabiliyoruz. Üstelik günün en az 16 saatini geçirdiğimiz bu mekanlarda.

Risk değerlendirmesi konusu tam olarak bilinmiyor. İlgili mevzuatta   risk değerlendirmesi; işyerinde var olan ya da dışarıdan gelebilecek tehlikelerin belirlenmesi, bu tehlikelerin riske dönüşmesine yol açan faktörler ile tehlikelerden kaynaklanan risklerin analiz edilerek derecelendirilmesi ve kontrol tedbirlerinin kararlaştırılması amacıyla yapılması gerekli çalışmalar olarak tanımlanmıştır.
Kat maliklerinin yükümlülüğü
Bilindiği üzere apartmanlarda kat malikleri işveren olarak değerlendiriliyor. İşverenlerin yükümlülükleri aşağıda belirtilmiştir.
‘İşveren; çalışma ortamının ve çalışanların sağlık ve güvenliğini sağlama, sürdürme ve geliştirme amacı ile iş sağlığı ve güvenliği yönünden risk değerlendirmesi yapar veya yaptırır.
‘Risk değerlendirmesinin gerçekleştirilmiş olması; işverenin, işyerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz.
‘İşveren, risk değerlendirmesi çalışmalarında görevlendirilen kişi veya kişilere risk değerlendirmesi ile ilgili ihtiyaç duydukları her türlü bilgi ve belgeyi temin eder.
‘İşveren, risk değerlendirmesi çalışmalarında görevlendirilen kişi veya kişilerin görevlerini yerine getirmeleri amacıyla araç, gereç, mekan ve zaman gibi gerekli bütün ihtiyaçlarını karşılar, görevlerini yürütmeleri sebebiyle hak ve yetkilerini kısıtlayamaz.

Apartmanlarda işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırma yükümlülüğü 30.06.2014 tarihinde başlayacağı için bu tarihe kadar yapılacak risk değerlendirme ekibinde iş güvenliği uzmanları ile işyeri hekimleri aranmayacak.
Yönetmelik hükümlerine göre bir apartmanda iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulunmadan da 30.06.2014 tarihi beklenmeden 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren risk değerlendirmesi yapılacak. Yönetmelik düzenlemesine göre apartmanda bir kapıcı çalışıyorsa apartman yöneticisi(yönetim kurulu) ve kapıcı risk değerlendirme ekibi olarak risk değerlendirmesini yapacak. Uzmanlık isteyen konularda da işyeri hekimlerinden, iş güvenliği uzmanlarından, ortak sağlık ve güvenlik birimleri gibi yerlerden yardım alınabilecek. Risk değerlendirmesi normal şartlar altında apartmanlarda 6 yılda bir yenilenecek.

İlginizi Çekebilecek Diğer Bloglar

  • ISO 17020 Kalite El Kitabı İçeriği
    ISO 17020 kapsamı; kara, deniz ve hava yolu ile nakledilen her türlü ticari malın hazırlandığı, üretildiği, paketlendiği, stoklandığı yerlerde hammadde, yarı mamul ve mamulun, nitelik, miktar ve kalite tespiti muayenelerini gerçekleştiren akredite olduğu
  • ISO 220002005 GIDA GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ BAŞ DENETÇİ EĞİTİMİ IRCA ONAYLI
    Eğitimin Adı: ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi ve Helal Gıda 22:2013 Baş Denetçi Eğitimi IRCA Onaylı Eğitimin Amacı: Gida guvenligi yonetim sistemi icin Denetci / Bas Denetci adaylarini yetistirmektir.
  • Gürültü Yönetmeliği
    Resmi Gazete Tarihi: 04.06.2010 Resmi Gazete Sayısı: 27601 ÇEVRESEL GÜRÜLTÜNÜN DEĞERLENDİRİLMESİ VE YÖNETİMİ YÖNETMELİĞİ
Firmamız T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiştir.