+90 0212 438 42 06

Asma İskelelerde İş Güvenliği13.11.2018

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa yönelik olarak hazırlanan Yapı İşlerinde İş Sağlığı Ve Güvenliği Yönetmeliği

Ek 5 YAPI ALANLARI İÇİN ASGARİ SAĞLIK VE GÜVENLİK ŞARTLARI

Bölüm 2
Madde 17: Ön yapımlı bileşenlerden oluşan cephe iskeleleri ve iskele şeklinde kullanılan geçici iş ekipmanları

İlgili Yönetmelik ve Standartlar

• Yapı işlerinde iş sağlığı ve güvenliği yönetmeliği ( Avrupa Birliğinin 24/6/1992 tarihli ve 92/57/EEC sayılı Konsey Direktifi)

• İş ekipmanlarının kullanımında sağlık ve güvenlik şartları yö- netmeliği (2009/104/EC sayılı Avrupa Birliği Direktifi)

• TS EN 12810-1 (Mamul özellikleri)

• TS EN 12810-2 (Özel yapısal tasarım metotları)

• TS EN 12811-1 (Performans gerekleri ve genel tasarım)

• TS EN 12811-2 (Geçici iş donanımları malzeme bilgileri)

• TS EN 12811-3 (Yükleme deneyleri)

 standartlarına ve ilgili diğer ulusal standartlara, konu ile ilgili ulusal standart bulunmaması halinde ilgili uluslararası standartlara uygun olması sağlanır.
Madde 18: Asma iskeleler, cephe platformları, güç kaynağıyla veya elle çalışabilen, sabit veya hareketli, daimi veya geçici asılı erişim donanımları ve bu donanımı oluşturan parçaların ilgili ulusal standartlara, konu ile ilgili ulusal standart bulunmaması halinde ilgili uluslararası standartlara uygun olması sağlanır.

Madde 19: Seçilen iskelenin kurulum ve kullanım şekline göre sağlamlık ve dayanıklılık hesapları üreticiden temin edilir, mevcut değilse yapılır veya yaptırılır. Bu hesaplar yapılmadan veya yapılan hesaplar sonucunda iskelenin güvenli olmadığının tespit edilmesi halinde iskeleler kullanılamaz.

Ürettiğiniz İskele, Güvenlik Ağı , Teleskopik Direk, Kalıp Sistemleri ve yan ürün aksesuarlarının dinamik  statik güvenlik test ve deneylerini yaparak bunların gerekli standartlarda ve özellikte olduğunu belgelemek gerekir. Aksi takdirde yoğun denetim ve iş kapatmaya varan baskılara maruz kalınabilir. Zira artık yetkili otoriteler insan hayatını tesadüflere bırakmayacak kadar ihtiyatlı davranmaktadırlar.

Belgelenmiş bir ürünü alıp kullanmanız da yetmemekte yine;

 

Uluslararası geçerliliği olan raporlarımız sizin yurt dışına yapacağınız satışlarınızı artıracağı gibi  kamu ihalelerinde de tercih edilme sebebiniz olacaktır.

İskeleler işveren tarafından görevlendirilen ehil bir kişi tarafından kontrol edilmelidir?

• Kullanılmaya başlamadan önce

• Haftada en az 1 kez

• Üzerinde değişiklik yapıldığında

• Belli bir süre kullanılmadığında

• Sismik sarsıntı, kuvvetli rüzgarlar gibi olumsuz hava şartları- na maruz kalındığında

İskelelerde güvenli çalışma ortamının sağlanması için; seçilen iskelenin kurulum ve kullanım şekline göre sağlamlık ve dayanıklılık hesapları üreticiden temin edilir, mevcut değilse yapılır veya yaptırılır. Bu hesaplar yapılmadan iskeleler asla kullanılamaz. İskele kendiliğinden hareket etmemeli, stabilitesi bozulmamalı ve çökmeyecek şekilde tasarlanmış , üretilmiş ve kurulmuş olmalıdır. İskele sistemleri güvenli bir şekilde desteklenmeli, yatay ve düşey kuvvetlere karşı uygun şekilde sabitlenmelidir. İskelelerde korozyona karşı uygun malzeme kullanılmalı. TS 12811-2 Çatlak, kırık ve yıpranmış iskele ve bağlantı elemanları asla kullanılmamalıdır. İskelelerde görülen kusurlar derhal giderilmeli ve zayıf kısımlar güçlendirilmelidir. İskele platformları hareket etmeyecek şekilde iskele sistemine sabitlenmelidir. Platform elemanları ile iskele dikey elemanları arasında ve platform döşemesinde çalışanların düşmesine sebep olabilecek boşluk bulunmamalıdır. İskelelerin taşıyabilecekleri azami ağırlıklar, levhalar üzerine yazılarak iskelelerin uygun ve görü- lebilir yerlerine asılmalıdır. İskele üzerine moloz ve artıklar ile geçişi engelleyecek malzemeler bırakılmamalıdır. Cephe iskelelerinin kurulumunda, taşıyıcı sisteme ait düşey ve yatay elemanlar eksiksiz olarak kullanılmalı ve sistem yeteri kadar çapraz elemanla takviye edilmelidir. Cephe iskelelerinin ayaklarında sabit veya düşeyliği ayarlanabilir taban plakaları kullanılmalı. Yumuşak zeminlerde yükü dağıtmak için taban plakaları altlarında uygun malzemeden yapılmış altlıklar kullanılmalıdır.

İlginizi Çekebilecek Diğer Bloglar

  • Hijyen Eğitimi Yönetmeliği
    Sağlık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından HİJYEN EĞİTİMİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM
  • Koruyucu Kıyafetlerin Çeşitleri Hakkında Bilgiler
    Belirli bir faaliyetin yapılması için korunma amacı olmaksızın, taşınan veya giyilen donanımla birlikte kullanılan, ayrılabilir veya ayrılamaz nitelikteki koruyucu cihaz, alet veya malzemeyi ifade eder.
  • Kurul Üyelerine İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi
    İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulları Hakkında Yönetmelik Kapsamına giriyorsanız yine bu yönetmelik Madde 7 ye göre ?Kurul Üyeleri? ne aşağıdaki konularda eğitim vermelisiniz.
Firmamız T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiştir.