+90 0212 438 42 06

İş Güvenliği ve Çevre13.11.2018

Sanayi devrimi ile 18. Yüzyıldan itibaren insanoğlu doğanın vermis olduğu imkanları zorlamaya ve var olan yapıyı hızla değiştirmeye başlamıştır.Herhangi bir makineyi ya da malzemeyi üretmek için farklı maddeler kullanarak çeşitli işlemlerden geçirmek gerekmektedir.Tabi yapılan bu çalışmalar ve değişimlerde beraberinde bir takım sıkıntıları da ortaya çıkarmıştır. En çok dikkat çeken etken çevreye doğaya verilen zarar yani çevre kirliliğidir.

Otomotiv sektöründe yürütülen çalışmalar neticesinde birçok atık ortaya çıkmaktadır. Bu atıkların birçoğunun geri dönüşümü mümkün olmamaktadır.

İşyerimizde yürüttüğümüz faaliyetler sonucu ortaya çıkan atıkların ne olduğu bilinmelidir. Bu atıkların çevre ve insane zarar vermeden geri dönüşüm veya bertarafı sağlanmalıdır. Ortaya çıkan atıkların sızması, dökülmesi sonucu iş kazalarına ve meslek hastalıklarına maruz kalınabileceği unutulmamalıdır. Biraz daha açmak gerekirse örneğin atık bir yağ veya boya malzemesi çevreye döküldüğünde yangın çıkması, atığa dokunan kişinin vücuduna zarar vermesi veya kişinin bu atığı sürekli soluması sonucu hastalanması kaçınılmazdır.

Çevreye ve doğaya zarar vermemek için yaptığımız işlerde mutlaka daha dikkatli olmalıyız. İşyerimizde ortaya çıkan atıkların oluşması, depolanması, taşınması gibi konularda gerekli her türlü iş güvenliği önlemlerini almalıyız.

Atıkların çevreye zarar vermemesi, iş kazaların ve meslek hastalıklarının önlenmesi için işyerimizde iyi bir atık yönetimi kurmalıyız.
Atık yönetiminde en önemli unsur atıkların azalımı ve çevreye zarar vermeden geri dönüşümünün sağlanmasıdır. Geri dönüşümünün bizlere sağladığı faydaları aşağıdaki örneklerden anlayabiliriz.

ampul

Sadece 1 metal içecek kutusunun geri dönüşümünden elde edilen enerji ile 100 Watt’lık bir
ampul 20 saat çalıştırılır.

 

 

 

pompa

 

Geri dönüştürülen 1 ton cam atık ile 100 litre petrol tasarrufusağlanır.

 

 

 

 

orman

 

Geri dönüştürülen 1 ton kağıt/karton atık ile 17 ağacın hayatı kurtulur.

 

 

 

 

karton koli

 

Ambalaj atıklarının geri dönüşümünden, karton koliler, yalıtım malzemeleri ve mobilya gibi
ürünler üretilir.

 

 

Gelecek nesillerimizin ve bizlerin sağlıklı yaşaması için lütfen çevremizi koruyalım.

İlginizi Çekebilecek Diğer Bloglar

  • ADR Yönetmeliğinde Sınırlı Miktarlarda Ambalajlanan Tehlikelii Maddeler
    3.4.1 Bu Bölüm, sınırlı miktarlarda paketlenmiş belirli sınıfların tehlikeli mallarının taşınmasına ilişkin hükümleri sunmaktadır. İç ambalaj veya nesne için ilgili miktar sınırı, her bir madde için Bölüm 3.2
  • İş Hijyeni Nedir
    İş Hijyeni çalışma sırasında ortaya çıkan sağlığa zararlı unsurun oluşturduğu ortamın kontrolünü amaçlar. Çalışma ortamında oluşan, hastalıklara veya geri kazanılması olanaksız sağlık koşullarına veya işçinin iyilik halini kaybetmesine neden olan zararlı
  • Tarımda İş Sağlığı ve Güvenliği Politikaları
    Tarımda İş Sağlığı ve Güvenliği Politikalarında TAKSİM OSGB´nin izlemiş olduğu yolu web sitemizde sizlerle paylaştık.
Firmamız T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiştir.