+90 0212 438 42 06

İşyeri Hekimleri30.5.2019

İşverenle Çalışanlar Arasındaki Dengenin Mimarları İşyeri Hekimleri

 

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu´nda yapılan değişikliklere göre, daha önce bireysel olarak işyeri hekimliği uygulayan doktorlar 2013 yılından itibaren Ortak Sağlık Güvenlik Birimi´ne (OSGB) bağlı olarak çalışmaya başladı. İş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinde öne öıkan işyeri hekimliği hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık.

 

İşyeri Hekimi Kime Denir?

İş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinde görev almış, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından belge verilmiş doktorlara işyeri hekimi denmektedir.

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu 2012 yılında yürürlüğe girdi. OSGB´lerin faaliyete geçmesi, işyerinin çalışan sayısına ve yaptığı işe göre denetim yapılması zorunluluğu ise 2013´te uygulamaya başladı. Burada amaç, işyerlerinin tehlike derecesine göre sınıflara ayrılması, iş güvenliği ve işçi sağlığının işin uzmanına teslim edilmiş olması ve iş kazalarını azaltmayı hedeflemektedir.

Çok tehlikeli, tehlikeli ve az tehlikeli olarak 3 gruba ayrılan işyerlerinin çalışan sayısının 500´den 1000´e kadar olanlarda işyeri hekiminin tüm gün mesai yapması zorunlu kılınıyor. Çalışan sayısı 50´den fazla olan işyerlerinde çalışan sayısına göre belli bir zaman ayrılıyor. Hekimler bu saatler arasında işyerlerini ziyaret ederek görevlerini tamamlıyorlar.

İşyeri hekimleri temelde iş sağlığını korumakla yükümlüler. Görevleri esanasında işveen ve çalışanlara rehberlik ederek, iş devam ettiği sürece hem işvereni hem de çalışanları gözeten bir anlayış içinde hareket ederler.

 

Çalışanlar İşveren Arasında Belirli Bir Dengenin Kurulmasını da Sağlıyorlar

İşyeri hekimleri her zaman objektif ve tarafsız olmalıdır. İş sağlığının yanı sıra işlerin yürütülmesinde de herhangi bir sıkıntının yaşanmaması adına dengeleyici unsur olmalıdırlar. Görevlerini icra ederken mesleki etik değerlere azami özeni göstermekle yükümlüdürler. İşyeri hekimleri kendi yetki ve sorumluluklarının bilincinde olarak kararlar almalı ve uygulamalıdır. Çalışanlar ve işverenle olan iletişimi ve diyalogları mümkün olduğunca güçlü olmalıdır.

 

Nasıl İşyeri Hekimi Olunur?

İşyeri hekimi olabilmek için doğal olarak doktorluk diplomasına sahip olmanız gerekmektedir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı´nın yetkilendirdiği kurumlardan eğitim alarak, bakanlığın açtığı sınavlarda başarı gösterenler işyeri hekimliği sertifikasını almaya hak kazanmaktadırlar.

İşyeri hekimliğinde doktorluk branşı açısından herhangi bir sınırlama bulunmuyor. Her alandan doktor, işyeri hekimliği yapabilir. Hekimlik diplomasına sahip, iş sağlığı ve güvenliği alanında en az sekiz yıl fiilen çalışmış hekimlere ise, istedikleri zaman işyeri hekimliği sertifikası almaktadırlar.

 

Eğitim Süresi 220 Saat

Eğitim programları teorik ve uygulamalı olarak iki bölümden oluşuyor. Teorik eğitim 180 saat, uygulama kısmı 40 saat sürmekle birlikte toplam 220 saatlik bir eğitimden geçtikten sonra işyeri hekimliğine hak kazanıyorsunuz. Eğitim programlarını tamamlayarak sınavlarda başarılı olamayan adaylar bir sonraki sınava da girebilme hakkına sahipler. Ancak iki sınavdan da başarısız olarak ayrılırlarsa yeniden eğitim programlarına katılmak zorundalar. Sınavlarda 100 üzerinden en az 70 puan alan adaylar başarılı sayılmaktadırlar.

 

İşyeri Hekimlerinin Başlıca Görevleri

  • İşyerinde çalışma ortamlarının kontrol edilmesi ve çalışanların sağlık kontrolleriyel ilgili danışmanlık yapar.
  • İşyerinde bulunan ortak kullanım alanları, kantin, soyunma odası, duş ve tuvaletlerin bakımı, temizliği gibi konularda gözetimlerin yapılarak eksiklerinin tamamlanmasını sağlar.
  • işyeriyle alakalı risk değerlendirmelerini belirler.
  • Sağlığa zararlı durumların önlenebilmesi için uygun sağlık kontrolleri gerçekleştirir.
  • Çalışanlar için çalışma ortamı uygunluğu hakkında araştırmalar yapar.
  • Gündüz ve gece vardiyalarında çalışan tüm personelin sağlık kontrollerini yapar.
  • İşyerinde bulaşıcı hastalıkların yayılmasını önlemek için portör muayenelerinin yapılmasını sağlar.
  • İş güvenliği uzmanı ile çalışma planı ve yıllık değerlendirme raporu hazırlar.
  • Çalışanları genel sağlık konularında eğiterek, bilgilendirmeler yapar.
  • İş sağlığı, hijyen ve ergonomi ile ilgili gerekli eğitimleri ilgili kişilerle iş birliği yaparak gerçekleştirir.
  • İş kazaları ve meslek hastalıklarının daha az yaşanır olması adına çalışmalarda bulunur.
  • Yeni teknolojileri takip ederek, kurum içinde uygulanabilir olanlarını tavsiye eder.

İlginizi Çekebilecek Diğer Bloglar

  • ADR Yönetmeliğinin Kapsamı
    (a) Uluslararası taşımacılığı yasaklanmış tehlikeli mallar; (b) Uluslararası taşınmasına izin verilmiş mallar ve bunlara ilişkin özellikle aşağıdaki alanlarla ilgili (muafiyetler dâhil) koşullar:
  • Neden toz ölçümü yapılmalıdır
    Tozlar biyolojik açıdan fibrojenik (solunumla akciğerlerde biriken) ve toksik (zehirli örneğin metal bileşikler karaciğer, böbrek, kan vb organlarda kronik etki yapar) şekilde bulunurlar.
  • Tarımda İş Sağlığı ve Güvenliği Politikaları
    Tarımda İş Sağlığı ve Güvenliği Politikalarında TAKSİM OSGB´nin izlemiş olduğu yolu web sitemizde sizlerle paylaştık.
Firmamız T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiştir.