+90 0212 438 42 06

Kimyasal Maddeler Güvenlik Tedbirleri ve İlkyardım13.11.2018

Şu anda dünyada tabii ve suni olarak 8 milyon kimyasalın varlığı bilinmektedir. Her sene bu rakama 1000 nin üzerinde yeni kimyasal eklenmekte ve yılda 400 bin tonun üzerinde kimyasal üretilmektedir.Kimyasal maddelerle çalışan işyerlerinde,basit bir tedbirsizlikten dolayı çıkan bir iş kazasında yalnızca bu iş yerinde çalışan işçiler değil, aynı zamanda çevresine ve doğaya da çok büyük zararlar verebilir.
Kimyasal maddeler genellikle parlayıcı, patlayıcı, tehlikeli, zararlı, korozif, tahriş edici olabilir. Katı, sıvı, gaz ve toz halde bulunabilirler.
Kimyasal maddelerle yapılacak çalışmada, bir kimyasal maddenin yerine ondan daha az zararlı olupaynı işi yapan maddeyi kullanmak esastır. Ancak bu yapılamıyorsa işçiler gerekli ve yeterli eğitimden geçtikten sonra, bilimsel ve teknolojik olarak tüm güvenlik önlemleri alınarak mevzuata uygun çalışmalıdır.
Kimyasallar insan vücuduna Solunum, sindirim ve deri yoluyla geçmektedir. Kimyasalların zararlı etkilerine maruz kalmamak için bir takım tedbirler almamız gerekmektedir.

İŞ YERİNDE ALINACAK GÜVENLİK TEDBİRLERİ 

    İş yerlerinin güvenlik alanı içerisinde sigara içilmesi kibrit, çakmak, kızgın akkor halindeki cisimler ile parlayabilecek her türlü maddenin taşınması veya kullanılması yasaktır. Uyarıcı levhalar görülebilecek yerlere ve giriş kapılarına asılmalıdır.
    Yapılan işin özelliğine göre etkili olabilecek tipte ve yetrli sayıda söndürme cihazı bulundurulmalıdır. İş yerinde yapılan işin özelliğine göre yeteri kadar kum ve su kovası ile yanmaz örtüler bulundurulmalıdır.
    Toz ve parça halinde herhangi bir parlayıcı madde bulaşmış paçavra, pamuk, üstüpü veya kendiliğinden tutuşabilecek bütün maddeler işyerinde bulundurulmamalıdır.
    Güvenlik duşu ve göz yıkama fıskiyesi için özel yerler olmalıdır.
    İşyerinde, genel havalandırma sistemlerinin yanında çalışmaların yapıldığı seviyede, metal tozu, dumanı, buharı etkili ve yeterli havalandırma sistemleri ile uzaklaştırılmalıdır.
    Çalışılan bölgede, yeme, içme yapılmamalıdır. Sigara içilmemelidir.El, yüz, ağız temizliğine çok dikkat edilmeli her yemekten önce ve her vardiya sonrası eller bol sıcak su ve sabunla iyice yıkanmalıdır.
    Uygun, özel kişisel korunma malzemeleri, koruyucu gözlük veya yüz siperliği, iş elbisesi, eldiven, çizme, maske, solunum araçlarının işçiler tarafından kullanılması sağlanmalıdır.
    Solunum sistemi ve cilt hastalığı bulunan kimseler, kimyasal maddelerle ilgili işlerde çalıştırılmamalıdır.
    Asla suyu kimyasal maddeye dökmeyiniz.

Kimyasal kaplar üzerindeki üretici firma ikazlarına dikkat edilmelidir. Kimyasal maddeler hiç bir zaman pis su tesisatına ve kanalizasyona dökülmemelidir.

KİMYASAL ETMENLERDE İLKYARDIM 

Kimyasal Yanık: Deri ile teması halinde yanık yapabilecek pek çok kimyasal madde vardır.Kimyasal yanıklar acil yardım gerektirir. Kimyasal yanığı olan hastaya uygulanması gereken ilkyardım:

    Akan su ile kimyasal madde bulaşan yer yıkanır. Hafifçe akan bir su ile en 20 dakika yıkayın. Sert ve basınçlı akan sudan kaçının. Kimyasal bulaşan elbise ve takıları çıkartın.
    Kazalının durumu iyi değilse 112 merkezinden ambulans isteyin, durumu sakince 112 personeline anlatın.
    Geç reaksiyon durumları için hastayı izleyin.
    Göze bulaşmış ise gözü akan sui le yıkayın.

Duman Yutulması: Duman nefes borusunu rahatsız edebilir veya zarar verebilir. Duman gözlere de rahatsızlık verebilir. Yapılacak ilkyardım;

    Hastayı emniyetli bir Alana götürün.
    Nefes alma ve dolaşımını kontrol edin.
    Hasta yarım oturtma veya dayanma pozisyonuna getirin.
    Acil olarak 112 merkezinden ambulans isteyin, durumu sakince 112 personeline anlatın.
 

İlginizi Çekebilecek Diğer Bloglar

Firmamız T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiştir.