+90 0212 438 42 06

Meslek Hastalıkları Hakkında Önemli Bilgiler01.07.2019

Meslek hastalığı 5510 sayılı kanun´a göre sigortalının çalıştırıldığı veya yaptığı işin niteliğinden ötürü tekrarlanan bir sebeple veyahut işin yürütme sebepleri, şartları neticesinde uğramış olduğu geçici veya sürekli hastalıklar, bedensel veyahut ruhsal problemler, engellilikler hallerine denilmektedir.

6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanununa göre ise mesleki risklere maruziyet sonucu ortaya çıkan hastalıkları ifade etmektedir.

Türkiye´de Mesleki Hastalıkların Durumu

SGK ( Sosyal Güvenlik Kurumu ) vermiş olduğu istatiklere göre 2014 yılında ülkemizde 494 meslek hastalığı tespit edilmiş ve bu hastalıkların hiçbiri de ölümle sonuçlanmamıştır.

Bunlarla birlikte iş kazası ve meslek hastalıkları sebebi ile 2014 yılında ülkemizde 1509 kişi iş göremez haline gelmiştir.  Ülkeler arası değişmekle birlikte yılda her 1000 çalışandan 4-12 sinde meslek hastalığına yakalanma riski vardır. Bu ihtimal herkes tarafından da bilinmektedir. Türkiye´de sunulan bu verilerde 2014 yılında meslek hastalığı vaka sayısı 52 ile 158 bin arasında iken 494´dir.

ALIN TERİNİZ, HASTALIĞINIZ OLMASIN

Meslek Hastalığının Tanısı


Kişilerin hastalıklarının meslek hastalığı olup olmaması ve işden kazanma gücü oranı ( sürekli derecede iş görememezlik ) ve sürekli iş göremezlik geliri almakta iken vefat eden sigortalının ölümünün meslek hastalığı sonucu olup olmadığı konulardaki tespit ve nihai karar işlemleri SGK ( Sosyal Güvenlik Kurumu ) sağlık kurulu tarafından yerine getirilmektedir.

Peki Mesleki Hastalıkların Bildirimi Nasıl Gerçekleşmektedir

1 - ) Sağlık hizmeti sunucuları veyahut işyeri hekimlerince meslek hastalığı ön tanısı konulan vakalarda SGK tarafından yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucularına sevki,

2 - ) Çalışan veyahut emeklinin meslek hastalığı iddaası ile SGK´lı müdürlüğe veyahut yetkili hastanelere şahsi başvuruları ile yapılmaktadır.

Şüpheli vakaaların meslekte kazanma gücü kaybı oranını tespitinde esas alınacak sağlık kurulu raporları sağlık bakanlığı mesleki hastalıkları hastaneleri, eğitim araştırma hastaneleri ile devlet üniversite hastaneleri tarafından düzenlenmektedir.

mesleki hastalık

 

İlginizi Çekebilecek Diğer Bloglar

  • Tarımda Ergonomik Riskler ve Elle Çalışma
    Tarımda Ergonomik Riskler Hakkında merak edilen tüm bilgiler için Taksim Osgb firmamızın blog sayfasında yer alan içeriğimizi rahatlıkla inceleyebilirsiniz.
  • ADR Yönetmeliğinin Kapsamı
    (a) Uluslararası taşımacılığı yasaklanmış tehlikeli mallar; (b) Uluslararası taşınmasına izin verilmiş mallar ve bunlara ilişkin özellikle aşağıdaki alanlarla ilgili (muafiyetler dâhil) koşullar:
  • Koruyucu Kıyafet Nedir?
    İnsan vücudunu ve giysilerini radyoaktif maddeler ile kirlenmesini önlemek amacı ile kumaş, lastik veya çeşitli plastik maddelerden yapılmış, laboratuvar gömleği, tulum, eldiven, çizme vb. giysilerdir.
Firmamız T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiştir.