+90 0212 438 42 06

Mesleki Eğitimin Zorunluluğu Nedir13.11.2018

Ek–1’ DEKİ Çizelgede Yer Alan İşlerde Çalışacakların,?İşe Alınmadan Önce?Mesleki eğitime tabi tutulmaları zorunludur.

İşyerinde yapılan işler, asıl iş itibariyle tehlikeli ve çok tehlikeli işler kapsamında yer almakla birlikte, Çalışanın yaptığı iş ek-1 çizelgede belirtilen işler dışında ise,5/6/1986 tarihli ve3308 Mesleki Eğitim Kanunu hükümleri saklı kalmak kaydıyla 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 17nci maddesi kapsamında mesleki eğitim alma zorunluluğu aranmaz.

 

 

Belgelendirme Nasıl Gerçekleşir?

Tehlikeli ve Çok Tehlikeli Sınıfta Yer alan İşlerde Çalıştırılacakların Mesleki Eğitimlerine Dair Yönetmelik kapsamına giren işlerde 1.1.2013 tarihinden önce işe alındığına dair Sosyal Güvenlik Kurumuna ait kayıtlar esas alınarak 1.1.2013 tarihinden önce çalışmaya başlayanlara Milli Eğitim Bakanlığı İle birinci fıkranın (d) bendinde sayılan kurum ve kuruluşlar arasında yapılacak protokoller çerçevesinde verilecek en az?32 saatlik?eğitim modüllerinden geçirilerek alınan eğitimler sonucu düzenlenecek belgelere sahip olanlar bu yönetmelik kapsamında Mesleki Eğitim almış kabul edilir.

Her eğitim Modülü 8 saat veya 8 saatin katları şeklindedir.

Eğitim Programı Öncesinde İşletme ve Mesleki Eğitim Merkezi ile birlikte bir protokol imzalanır. İşletmenin işçi sayısı ve vardiya durumuna göre insan kaynakları departmanı ile birlikte belirlenecek zaman dilimlerinde ve grup sayılarında eğitim programı hazırlanır.

32 – 40 saatlik eğitimin sonunda Ders Öğretmenleri ve Mesleki eğitim Yöneticilerinden katılacak sınav komisyonu ile birlikte çalışanlar sınava tabii tutulur. 100 üzerinde 50 alan kursiyer belgeyi almaya hak kazanır. 10 gün içinde belgeler hazırlanarak işletmeye teslim edilir.

22.5.2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanununa göre istihdam edilecekler hariç olmak üzere, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışacaklar için gerekli olan mesleki eğitim belgeleri kurum ve kuruluşlarca önceden belirlenir ve işe alımlar bu esaslarda göz önünde bulundurularak yapılır.

Mesleki Yeterlilik Belgeleri Hangileridir?

3308 sayılı Kanuna göre verilen;

    Diploma

    Bitirme belgesi
    Yetki Belgesi
    Sertifika
    Bağımsız işyeri açma Belgesi
    Ustalık Belgesi
    Usta Öğreticilik Belgesi
    Türkiye İş Kurumu Kontrolünde faaliyet gösteren kontrolünde faaliyet gösteren kurslardan alınan kurs bitirme belgesi
    5580 sayılı Özel Öğretim Kurumu Kontrolünde faaliyet gösteren Kurslardan alınan Kurs Bitirme Belgesi, Operatör Belgesi ve Sürücü Belgesi
    Ateşleyici Yeterlilik Belgesi
    Kuruluş kanunlarında veya ilgili kanunlarca yetkilendirilmiş kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, eğitim amaçlı faaliyet gösteren vakıf ve dernekler ile işçi ve işveren kuruluşları veya işveren tarafından Milli Eğitim Bakanlığının tarafından denkliği sağlanan belgeler

 

 

 

Mesleki Eğitim Zorunluluğun Denetlenmesi Nasıl Olur?

Ek–1 Çizelgede yer alan işlerde çalıştırılacakların yapılan işe uygun mesleki eğitim belgesi olarak diploma, sertifika veya belgelerinin bulunup bulunmadığı hususu, Bakanlık İş Müfettişleri tarafından denetlenir. İşverenler, bu Yönetmelik Kapsamında yer alan işlerde çalıştırılacakların Mesleki Eğitim Belgelerinin bir örneğini?özlük dosyalarında saklamak?ve istendiğinde yetkili memura göstermek zorundadır.

İlginizi Çekebilecek Diğer Bloglar

Firmamız T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiştir.