+90 0212 438 42 06

Otellerde İş Sağlığı ve Güvenliği28.11.2018

 OTELLERDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

Çoğu iş yerlerinin zorunlu olduğu gibi otellerde (50 personel üstü) OSGB hizmeti almaları zorunla hale getirilmiştir. Tüm çalışanların Acil Durum eğitimleri alması ve bilgilendirilmesi OSGB hizmetlerinin bir bölümünü oluşturmaktadır.

Ülkemizi düşünecek olursak otellerdeki artış ve rekabet sonucunda çalışanların risk faktörlerine maruz kaldığı aşikardır. Dolayısı ile sektör olarak iş kazaları ve özellikle meslek hastalıkları açısından göz ardı edilmemelidir.

Yaz aylarını yaşadığımız bugünlerde sigortasız işçi çalıştırılması, stajyer öğrencilerin yoğun bir şekilde amaç dışında çalıştırılmaları gibi faktörler sektörde iş çeşitliliğine yol açmıştır. Bu sebepler göz önüne alındığında sektör meslek hastalıkları (sürekli ayakta olmak) ve iş kazası açısından dikkatle çalışılması gereken bir sektördür. Özellikle yaz aylarında çalışanların tecrübesiz olmaları sebebiyle, bu sektörde iş kazalarının yaşanma ihtimali çok fazladır.

Hepimizin bildiği gibi meslek hastalıkları ve iş kazaları sanayi sektöründe birincil sırada olsa da bu sektörde de göz ardı edilmemelidir.

Otellerde çalışanların sağlıklarına etki eden fiziksel nedenleri inceleyecek olursak bunların başında gürültü gelmektedir. Müşteriler için eğlencenin bol olduğu disco, bar, balo salonları, animasyon gösterileri çalışanların yüksek sese maruz kalmaları nedeniyle geçici duyma kaybı, karşusundakiyle yüksek sesle konuşma gibi sağlık sorunlarına neden olmaktadır. İkinci sırada yer alan fiziksel neden ise aydınlatmadır. Yeterli aydınlatma olmayan yerlerde çalışmak zorunda kalan personelde dikkatsizlik ve göz yorgunları boy göstermektedir. Üşüncü sırayı aşırı yüksek ısının bulunduğu kazan dairesi, hamam/sauna, çamaşırhane ve mutfak bölümlerinde çalışan personel maruz kalmakta. Bu sebeple aşırı yorgunluk görülmektedir. Sonuncusu ise kimyasallara maruz kalan personeldir. Kullanılan çamaşır suyu, kireç çözücü, deterjan ve diğer kimyasallar personelde ciltte ve solum yollarında rahatsızlıklara yol açmaktadır.

Meslek hasatalığı olarak da tüm gün ayakta çalışmanın doğurduğu (bavul taşıma, oda temizliği) iskelet ve kas sistemi hastalıkları yer alır.

Unutmadan söylemeliyim ki ilk yardım kursları ve otellerde Yangın Tatbikatı eğitimleri olmazsa olmazların başında gelmelidir.

Bu liste çoğalıtabileceği gibi otellerde Risk Analizi Raporunun OSGB uzmanı tarafından hazırlanıp işverene iletilmesi ve aksakların giderilmesi önerilmelidir.

Son söz olarak Taksim OSGB İş Güvenliği ve Sağılığı alanında öncelikle güler yüzlü, profesyonel uzman kadromuz bir telefon kadar uzağınızdadır.

İlginizi Çekebilecek Diğer Bloglar

  • Apartmanlarda Risk Analizi
    Kapıcı, bahçıvan veya güvenlik görevlisi çalıştıran apartmanlar 1 Ocak 2013?ten itibaren risk değerlendirmesi yapmak zorunda kalacak.. Apartmanların risk değerlendirmesi kapsamına girebilmesi için sadece bir çalışanının bulunması yeterli olacak.
  • Asma İskelelerde İş Güvenliği
    6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa yönelik olarak hazırlanan Yapı İşlerinde İş Sağlığı Ve Güvenliği Yönetmeliği Ek 5 YAPI ALANLARI İÇİN ASGARİ SAĞLIK VE GÜVENLİK ŞARTLARI
  • Patlamadan Korunma Dokümanı Hazırlayacak Sektörler
    Bu sektörlerde Patlayıcı Ortam tehlikelerinden korunmak için Patlamadan Korunma Dokümanı hazırlanmalıdır. Patlamadan Korunma Dokümanı hazırlatmak için Kimyager İş Güvenliği Uzmanlarımız hizmetinizdedir.
Firmamız T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiştir.