+90 0212 438 42 06

Restoranlarda İş Sağlığı ve Güvenliği28.11.2018

RESTORANLARDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

Restoranların ortaya çıkması ilk olarak 18. yüzyılda Avrupa´ya dayanmaktadır. Restoran sektörü sürekli gelişmekte olan ve her geçen gün işletme sayısı giderek artan sektörlerin başında gelmektedir. Önceki yıllarda restoranlarda yemek, bir lüks, ayrıcalık sayılırken günümüzde zaman tasarrufu, sevdiklerinle birlikte olma, eğlence, mutluluk kolaylık ve evde yemek hazırlamaktan kaçınma nedenlerinden dolayı birçok insanın tercih sebebi olması ile bu alandaki istihdan artışını beraberinde getirmekte ve eğitimli veya eğitimsiz birçok kişiye iş imkanı sağlamaktadır.

Mutfak, bulaşıkhane ve restoranlar, uygun önlemler alınmadığında, çalışanların ve aynı zamanda müşterilerin güvenlik ve sağlığını doğrudan veya dolaylı bir biçimde tehlikelerinin oluştuğu çalışma ortamlarıdır. Bu ortamlarda aşçılar, aşçı yardımcıları, bulaşıkçılar, servis görevlileri ve temizlik personelleri çalışır. Önlem alındığında çalışanların bu tehlike ve risklerden korunmaları mümkündür.

Her sektörde olduğu gibi bu sektörde de kazaların başlıca sebebi; çalışanların dikkatsizliği, kullanılan yöntemler ve ypaılan işle ilgili tecrübesizliktir. Oluşabilecek kazaları minimalize etmek için çalışanları eğitmek birincil hedef olmalıdır.

Restoranlarda en büyük tehlikeyi ıslak zemin oluşturmaktadır. Personel için alınabilecek önlemlerden biri iş kıyafeti seçimin de kaymaz tabanlı ayakkabı, müşteriler içinde portatif kaygan zemin uyarı levhası olacaktır. Bunları temin edebileceğiniz güvenilir firma isterseniz www.isguvenlikmarket.com adresinde sizleri bekliyor olacağız.

İnsan hayatını olumlu ya da olumsuz etkileyen etmenlerden biri de hijyendir. Toplu gıda tüketiminin yapıldığı yerlerde bu faktör çok önemlidir. Çalışan personel iş başı yapmadan önce şefleri tarafından mutlaka el, saç, sakal kontrolü yapılmalıdır. Arka taraf dediğimiz alanda ise (mutfak kısmı) sebze ve meyvelerin çok iyi serilize edilmesi gerekmektedir. Sürkülasyonunun yoğun olduğu işletmelerde bulaşık konusu da çok hassastır. Yıkanan bulaşıkların kurulanması için temiz ve her seferinde farklı tip tüğ bırakmayan özel bezlerle yapılması gerekmektedir. Zira hiçbir müşteri çatalında iplik tüğ görmek istemez.

İşyerlerinde Acil Durumlar Hakkında Yönetmelik gereği senede en az 1 (bir) defa acil durumlara yönelik tatbikatlar yapılması gerekmektedir. Konum itibari ile bölgesel bazda farklılıklar gösteren restoranlar için gerekli sağlık ve gvenlik tedbirlerinin alınması ihmal edilmemelidir.

Gerek bizler (müşteriler) gerekse çalışanlar için gerekli iş sağlığı ve güvenliği hizmetinin olduğu işletmelerde afiyet ile yemeklerinizi yemeniz dileğiyle.

 

İlginizi Çekebilecek Diğer Bloglar

  • İş Güvenliği ve Çevre
    Herhangi bir makineyi ya da malzemeyi üretmek için farklı maddeler kullanarak çeşitli işlemlerden geçirmek gerekmektedir.Tabi yapılan bu çalışmalar ve değişimlerde beraberinde bir takım sıkıntıları da ortaya çıkarmıştır. En çok dikkat çeken etken çevreye
  • Ayakta Çalışma Yapılan İşlerde İş Sağlığı ve Güvenliği
    Ayakta Çalışma Yapılan İşlerde İş Sağlığı ve Güvenliği için gerekli olan bazı bilgilendirmeler ve anlatımları Taksim Osgb sitemizden rahatlıkla inceleyebilirsiniz.
  • Corona Virüs (COVID-19) Eğitimi
    Yeni Koronavirüs solunum yolu enfeksiyonu yapan bir virüstür.
Firmamız T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiştir.