+90 0212 438 42 06

Tapa Denetimi13.11.2018

TAPA’nın Ortaya Çıkış Serüveni
1990’lı yıllardan sonra sınırların kaldırılmasının beraberinde getirdiği hırsızlıklar, terör faaliyetleri, tırlarla kaçak insanların taşınması ve benzeri tehditlerin, ulusal ve uluslararası lojistik sektörünü Olumsuz yönde etkilemesi nedeniyle; ileri teknoloji ürünleri üreten firmaların güvenlik arayışlarını giderek arttırdı
İngilizce açılımıyla The Technolgy Asset Protection Association olarak geçer. Türkçe ’ye Teknolojik Varlıkların Korunması Birliği diye çevirmemiz mümkün. Bu organizasyona ilk olarak Amerika’da (TAPA US) Mart 1997’de rastlıyoruz. Birliğin oluşmasındaki ilk adımlar Compaq Bilgisayar şirketinde görev yapan güvenlik müdürünün nakliye organizasyonları esnasında yaşanan hırsızlıkların azaltılması konusunda çalışmalara başlamasıyla atılıyor. Transit yol üzerinde yaşanan kayıplar, katlanılamaz duruma gelinen maliyetler, sigorta masrafları ve müşteri memnuniyetsizlikleri nedeniyle Compaq bilgisayar firmasına bir adım atma gerekliliği doğurdu. (Örn: Müşteriye yapılan geri ödemeler Amerika’da parça başına 9.07$ , Avrupa’da ise 11.07$ )Compaq güvenlik müdürü, bu sektörde faaliyet gösteren diğer kuruluşlarla temasa geçmek, benzer sorunlara alınan farklı çözüm örneklerini araştırarak çalışmalarını başlattı. Intel, Sun Microsystem, Dijital Eq. Corp ile yapılan bençmarklar sonucunda ortaya Intel kuruluşunun zaten mevcut bir sistemle sorunu çözmeye çalıştığı sonucu çıktı. Intel kurduğu bu güvenlik sistemini diğer kuruluşlarla da paylaşmayı kabul edince TAPA organizasyonunun ilk tohumları atılmış oldu. Bu sektörün dev üreticileri aralarındaki toplantılarda sorunları belirledi ve nasıl çözümler üretebileceğini tartıştı. Kuruluşa zaman içerisinde katılımlar artınca bir çatı altında yani TAPA isminde toplanmaya başlandı. TAPA’nın ilk amacı belirlenen kriterler çerçevesinde alınacak güvenlik önlemlerini sektörü kapsayacak şekilde genişletmek ve zaman içerisinde bu kılavuz dokümanın tetkik edilebilecek bir standarda dönüştürmek ve belgelendirmek oldu. TAPA şu an itibariyle yaklaşık 100 üyenin temsil ettiği 46 firmadan oluşmaktadır. TAPA üyelerine örnek olarak 3COM, Acer, Advanced Micro Devices, Amgen Security, Cisco Systems, Dell Computers, Hewlett Packard, IBM, Intel, Angram Micro, Motorola, Lexmark, Nike, Nortel Networks, Philips, Sony, Sun Systems. vb kuruluşlar verilebilir.
TAPA
1997 yılında ABD tarafından oluşturulmuş ve 1999 yılından itibaren AB ülkelerinin önde gelen lojistik firmaları tarafından da aktif olarak kullanılmaya başlanmış bir güvenlik standardizasyon uygulamasıdır. TAPA lojistik uygulamaları, ağırlıklı olarak karşılaşılan uyuşturucu, silah ve insan Kaçakçılığı gibi suçların yanı sıra, hırsızlık, gasp vb. nakledilen ürünlerin de güvenliğini sağlayacak asgari çözümlerini üretmektedir. TAPA Lojistik uygulamalarında naklin başlangıcından, müşteriye teslimine kadar olan sürecin güvenliğini kontrol etmeyi amaçlamıştır. Bu nedenle birçok güvenlik faktörünün detaylarını belirler. Kargo araçlarının eskort takibinden, depolama sahalarının güvenlik yeterliğine varana dek personel, elektronik sistem ve dış perimetrik yapı vb. birçok güvenlik detayı TAPA ile standart hale getirilmiştir. TAPA güvenlik standartları üç belge altında toplanmış A – B – C güvenlik standart belgeleri adı altında belgelendirme yapılmaktadır. C güvenlik standardı asgari güvenlik çözümlerini içermekte, B orta Seviye güvenlik seviyelerini içermekte ve A güvenlik standardı ise yüksek güvenlik seviyesini belirlemektedir.

Tapa Tsr – Kamyon Taşımacılığı Güvenliği Gereklilikleri
Ürünler dağıtım için dünyayı dolaşırken, güvenlik hem sizi hem de müşterilerinizi korumak için çok önemlidir. TAPA Kamyon Taşımacılığı Güvenliği Gereklilikleri (TAPA TSR) kamyonları ve ilişkili işlemleri kullanan tedarik zincirlerinde güvenlik için asgari kabul edilebilir standartları ve bu standartları sürdürmek için yöntemleri belirtir. TAPA TSR tedarikçilerinizin kamyon taşımacılığı işlemlerinde uygunluğu sağlaması için gerekli süreç ve özellikleri anlatır. Değerli varlıklarınızın dünya çapında güvenli ve emin bir şekilde nakledilmesini sağlamak için tasarlanmışlardır. Kamyon Taşımacılığı Güvenliği Gereklerine göre belgelendirilmiş değerlendirmeyi dünya çapında yapmak için, Nakledilen Varlıkları Koruma Birliği (TAPA) tarafından onaylanmıştır. TAPA belgelendirme değerlendirmemiz işinizde güvenlik öğelerinin bir tetkikini içerir ve aynı zamanda, kendi kargo güvenliği standartlarınızda dikkat edilmesi gereken hususları tespit etmeye yardımcı olur. Tedarik zinciri yönetiminizde bir anahtar bağlantı olarak, Tapan’dan bir lojistik belgelendirmesi güvenliği arttırma ve iyileştirme ve aynı zamanda müşterilerinizin gereksinimlerini karşılama kararlılığınızı gösterecektir.
Dünyanın lider denetim ve belgelendirme kurumu olarak, şunlar dâhil tüm dünya çapında ve bölgesel güvenlik gereksinimlerine göre tetkikler yapıyoruz:
• ISO 28000 (aynı zamanda belgelendirilebilir)
• TAPA FSR (aynı zamanda belgelendirilebilir)
• C-TPAT
TAPA TSR belgelendirmesi amacıyla ile ortaklık süreçlerin daha iyi uygulanmasını sağlar, vasıflı yeteneği, tedarik zincirlerinde tutarlılığı ve uygunluğu arttırır, müşteri ilişkilerini daha sürdürülebilir kılar ve karlı bir rekabet avantajı getirir. Nakliye ve tedarik zinciri güvenliği alanında, 600’den fazla TAPA belgesi vermiş bir pazar lideriyiz. TAPA Kamyon Taşımacılığı Güvenliği Gerekliliklerine göre bir belgelendirme ile kuruluşunuzun tedarik zinciri güvenliğini iyileştirin.

FSR nedir?
(The Freight Security Requirements = Nakliye Güvenlik Gereklilikleri)
TAPA üyeleri, belirledikleri kriterleri karşılayan veya aşan tedarikçileri seçmek amacıyla FSR gerekliliklerini oluşturdular. Amaç, TAPA üyeleri ve Nakliye organizasyonu yapan tedarikçiler anlaşma sağladıkları takdirde, tedarikçinin üyelerin güvenlik planlarına uyum göstermesi gerekliliği ortaya çıktı.
FSR’nin başarısı sorumlulukların paylaşımına bağlıdır. TAPA üyeleri Nakliye şirketlerinin FSR gereklilikleri uygulaması konusunda kendilerine destek vermeyi ilke haline getirdiler. Nakliye firmaları ise anlaşma sağlanan güvenlik gerekliliklerini karşılamak, düzeltici faaliyetlerde bulunmak ve sürekli iyileşmeyi sağlamak için TAPA üyeleri ile beraber çalışma arzusunda oldular. Böylelikle FSR kriterleri 1 Ocak 2005’de tetkik edilebilen ve bu tetkik sonunda da firmanın belgelendirildiği bir standart olarak hayat buldu.
Bu gereklilikleri uygulayarak sağlanacak faydalar:
• Vazgeçme – Tır ve kamyon tasarımlarının ve konstrüksiyonlarının değişmesiyle hırsızlıklara karşı güvenlikleri arttırılması sağlandı. (Örn: branda ile kapatmak yerine saclarla kapatma ve kilitlerin sağlamlaştırılması, çalışanların bilinçlendirilmesi.)
• Erteleme – Tırların ve diğer taşıma araçlarının sac gibi sert maddelerle kapatılması hırsızların saniyeler yerine dakikalarca uğraşmasını sağladı.
• Meydana Çıkartılma – İyi planlanmış güvenlik önlemleri ve alarmların sayesinde hırsızlıkların meydana çıkartılması sağlanıldı.
• Tanınma -Bilgilere ulaşma, depolama ve diğer önemli yerlere yetkilerle girebilme, anahtarlar, planlar gibi tanınmayı getirdi.
• İletişim – Acil önlem/eylem planlarının oluşturulması ve yetkililerinin belirlenmesi, çalışanların farkındalıklarının arttırılması sağlandı.
• Organizasyon – Pro-aktif bir güvenlik yönetiminin ve yöneticisinin nakliye şirketinde bulundurulması.
• Yükleme ve Elleçleme zamanlarını kısaltması
• Zararların azaldığının keşfedilmesi olarak sıralanabilir.

FSR 2005 standartın içeriğinde 3 ana bölüm görülür. Bu bölümlerde kabaca: gereklilikler, tetkik kriterleri ve tetkik sonunda tetkikçi tarafından kullanılacak formlar görülür. Bu standart ve tetkikin kriterleri TAPA’nın web sayfasında herkese açık olarak yayınlanır.

Neden teknolojik ürünlere karşı hırsızlıklar artmaya başladı?
Teknoloji sektöründeki bilgisayar parçalarının giderek küçülmesi (hafıza kartları, mikro işlemciler… vb.)
Taşınabilir boyutlara ulaşması
Ürünlere ilginin artması
Sevkiyat ağlarının genişlemesi (Büyüyen gelişmekte olan ama riskli bölgelere sevkıyatlar)
Transit yolların ve depolamaların güvenliklerinin yetersiz kalması
Uyuşturucu trafiğini yönetenlerin bu tip ürünleri kullanarak taşımalarını kolay hale getirmesi.

Peki, nedir bu TAPA?
TAPA US organizasyonu neleri başarmıştır?

• Nakliye güvenliklerinde memnun edici iyileştirmeler sağlanmıştır.
• TAPA organizasyonunu oluşturan üyelere iş yapan nakliye şirketlerinin güvenlik standardına karşı ilgilerinin artması sağlanmıştır.
• TAPA ismi dünya çağında standart nakliye güvenlik önlemlerinin kurucusu olarak duyulmaya başlanmıştır.
• Taşıyıcılara emanet edilmiş ürünlerin kayıplardan doğan maliyetler konusunda sorumluluklarının arttırılması sağlanmıştır.

TAPA-EMEA; Bu kuruluş neden doğdu?

23 Eylül 1998 yılına gelindiğinde ise TAPA Amerika’da kurulan bu organizasyonu Avrupa’da şubelerine de tanıtmaya karar verdi ve Amsterdam’da bir toplantı düzenledi.
Bu toplantı sonucunda bu bilgilerden faydalanan Avrupalı şubeler, 9 Aralık 1998 Londra’da Avrupa Güvenlik Toplantısını organize ettiler ve TAPA Avrupa’da HTFSG olarak (High Technology Freight Security Group) olarak kuruldu. Ancak ardı ardına yapılan toplantılar neticesinde 12 Nisan 1999’da kendilerine TAPA-EMEA (Europe, Middle East, Africa ) olarak adlandırmayı tercih ettiler. Böylelikle adını sıkça duyduğumuz veya duyacağımız TAPA-EMEA organizasyonu kuruldu.

TAPA-EMEA üyelerine baktığımızda ise AMD, Apple Computer, Cisco system, 3Com, Dell, Ericson, Fujitsu, Gateway, HP, IBM, Intel Corp., Motorola, Nokia, Oracle, Philips , Samsung , Seagate ve Sun firmalarını görmekteyiz.

TAPA EMEA’nın misyonu ve varoluş amacı ise, EMEA coğrafik bölgesinde yerleşmiş üyelerin nakliye organizasyonlarındaki güvenliklerinin arttırılması ve kayıplarının azaltılmasıydı. Benimsedikleri politika ise ‘Tedarik zincirindeki hırsızlıklara odaklanarak, yurtiçi-yurtdışı nakliyelerinde ve 3.taraf depolama ve üretim operasyonlarında güvenlikleri arttırmak’ oldu.

Bu politikayı yaygınlaştırmak için TAPA üyeleri yasal kurallar çerçevesinde ellerindeki tüm bilgileri paylaşma ve lojistik ve nakliye sektörünü destekleme kararı aldılar.

İlginizi Çekebilecek Diğer Bloglar

  • Acil Durum Planı Hakkında Bilgi
    İnsanlar için fiziksel, ekonomik, sosyal ve çevresel kayıplar doğuran, normal yaşamı ve insan faaliyetlerini durdurarak veya kesintiye uğratarak toplulukları etkileyen, etkilenen topluluğun yerel imkân ve kaynaklarını kullanarak baş edemeyeceği doğal, tek
  • İş Güvenliği ve Çevre
    Herhangi bir makineyi ya da malzemeyi üretmek için farklı maddeler kullanarak çeşitli işlemlerden geçirmek gerekmektedir.Tabi yapılan bu çalışmalar ve değişimlerde beraberinde bir takım sıkıntıları da ortaya çıkarmıştır. En çok dikkat çeken etken çevreye
  • İşyeri Acil Durum Planı Neden Hazır Olmalıdır
    Eğer bir kurum/işyerinin afet planı yoksa, hazırlanması ve uygulamaya konulması için, orada çalışan herkesin buna yardımcı olması gerekmektedir.
Firmamız T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiştir.