+90 0212 438 42 06

Tekstil Sektöründe İSG28.11.2018

 TEKSTİL SEKTÖRÜNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

Türkiye üretim konusuda tekstilde önemli bir yere sahiptir. İnsanlar var oluşundan beri örtünme gereksinimi içindedir. Hatvansal ya da bitkisel kökenle liflerin kullanımı ile tekstil ürünleri üretilmektedir. Sürekli gelişim içinde olan tekstil sektörü aynı zamanda yeni riskleri de çalışma ortamına taşımış olur. Çağımız gereği malineleşme ile üretim hızlanmış ve tehlikeler de hızla çoğalmıştır.

Tekstil sektöründe üretim doğru değerlendirilmesi ve planlanması için güvenliğinin sağlanması ve sürdürülebilir devamlılığının olması gerekir.

İşletmenin güvenliği ve üretimin devamlılığı için iş sağlığı ve güvenliği kuralları ve gerekliliklerinin yerine getirilmesşi üretimn artması ve işletmenin üretimin devamlılığını doğrudan etkilediği bilimsel verilerle doğrulanmıştır.

Artık günümüzde firmalar ticaret içinde olacağı firmaların belli başlı denetimlerden uygun sonuçları almasını ve marka değerlerine değer katılmasını amaçlamaktadır. İş sağlığı ve güvenliği bu denetimlerin büyük bir kısmında göz önünde bulundurulur.

Firmaların iş sağlığı ve güvenliği gerekliliklerinin yerine getirmesi bu denetimlerinde büyük bir bölümünde kolaylık ve prestij sağlar.

Teknoloji ne kadar gelişmiş olsa da insan gücü tekstil firmalarında hala büyük nem teşkil etmektedir. İş sağlığı ve güvenliği tekstil firmalarında insan ve makinenin ortak tehlikelerinin bertarafı ve kontrol altında tutulmasında ayrıca üretimin güeni ve devamlılığında çok büyük önem taşır.

Tekstil ürünlerinini üretimi 4 ana şamada ele alınır. İplik üretimi, kumaş üretimi, terbiye, hazır giysi üretimi.

Tekstil sektöründe iş hijyen ölçümleri çok büyük önem taşır. Toz, aydınlatma, gürültü, termal konfor ayrıca ortam kimyasal madde ölçümleri çalışanlarının ve üretimin güvenliği için periyodik olarak yaptırılması gerekir.

Tekstilde makineler ayrı bir tehlike kaynağıdır. Çalışanların uzuv kayıpları yaşadığı birçok üzücü kaza yaşanmıştır. Makinelerin yoğun kullanımı tehlikelerinde artmasını beraberinde getirir. Döner aksamlar çalışanlar için tehlike arz eder. Bu noktada iş sağlığı ve güvenliği kurallarının çalışanların güvenliğinde büyük önem arz eder.

Kısaca iş sağlığı ve güvenliği firmaların marka değerinde, prestijinde, üretiminde önemli bir faktördür. Firmaların SEDEX, FAMA  & DİSNEY, BSCI, SOSYAL UYGUNLUK gibi çeşitli denetimlerden geçerli sonuçlar alması tekstil sektöründe önemli ticari anlaşmalar ve prestij edinimi sağlar.

Tekstil sektörü düzenli gelişim ve genişleme içindedir. Güvenliği ve sağlıklı üretimin devamlı gelişim için iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin önemi her gün artmakta ve denetimlerde tekrar tekrar görülmektedir.

Taksim OSGB olarak tekstil sektöründe iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri alanında çözüm odaklı olarak sizlere hizmet vermekten memnuniyet duyarız.

İlginizi Çekebilecek Diğer Bloglar

  • Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi Hakkında Yönetmelik
    Bu Yönetmelik, tehlikeli maddeler bulunduran kuruluşlarda büyük endüstriyel kazaların önlenmesi ve muhtemel kazaların insanlara ve çevreye olan zararlarının en aza indirilmesi amacıyla, yüksek seviyede, etkili ve sürekli korumayı sağlamak için alınması ge
  • ADR Yönetmeliği Madde 4 1 1 10
    4.1.1.10 Sıvılar yalnızca normal taşıma koşullarında oluşabilecek iç basınca uygun bir dirence sahip IBC?lere ve ambalajlara doldurulmalıdır.
  • ADR Yönetmeliği Sınıf 4 1 Alevlenir Katılar
    2.2.41 Sınıf 4.1 Alevlenir katılar, kendiliğinden tepkimeye giren maddeler ve duyarlılığı azaltılmış katı patlayıcılar 2.2.41.1 Kriterler 2.2.41.1.1 Sınıf 4.1 başlığı, alevlenir maddeleri ve nesneleri, 1.2.1?deki ?katı? tanımının (a) bendine göre duyarlı
Firmamız T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiştir.